Hybride werken heeft de toekomst. We zullen het werken op kantoor blijvend combineren met het werken op afstand. Dit heeft een impact op de wijze waarop we samenwerken in organisaties. Als hybride werken de nieuwe norm is, wat vraagt dat van leiders?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we bij het Leiderschap Ontwikkelhuis gebruik gemaakt van de inzichten van verschillende (wetenschappelijke) onderzoeken en hebben wij geput uit de ervaring van onze klanten. Waar staan zij nu met hybride werken? Wat is succesvol? En wat willen ze nog ontwikkelen?

Het resultaat is een programma van drie bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten heb je voldoende tijd om dat wat je geleerd hebt toe te passen in de praktijk, zodat wat je leert ook écht beklijft.

Wat levert deelname op?

  • Je herkent de kansen van het hybride werken voor jouw team en weet daarop in te spelen
  • Je hebt een duidelijk beeld wat hybride werken van jouw leiderschap vraagt en je weet dit toe te passen
  • Je leert vaardigheden waarmee je de autonomie binnen je team kunt vergroten
  • Je bent in staat om een optimaal leerresultaat te behalen met je team
  • Je leert vaardigheden om de verbondenheid binnen jouw team te vergroten
  • Je gaat proactief met je team in gesprek over de soms tegenstrijdige belangen van het individu en het team.
  • Je neemt beslissingen en maakt afspraken met je team.

Hybride leiderschap; werken aan groei, verbinding en autonomie

Wanneer je als leider in staat bent om in een hybride omgeving te investeren in groei, verbondenheid en autonomie, leidt dit tot meer gemotiveerde medewerkers en betere team- en individuele prestaties. Ieder van deze thema’s heeft zijn eigen uitdagingen in een hybride omgeving. Elk thema wordt behandeld in een bijeenkomst. In deze bijeenkomsten leer je van de misvattingen en inzichten van de afgelopen periode. Jij signaleert de kansen die hybride werken voor jouw team in petto heeft en ontwikkelt als leider de juiste vaardigheden om hier op in te spelen. 

Bijeenkomst 1: Autonomie bevorderend leiderschap in een hybride omgeving

Autonomie is het verlangen om eigen regie te hebben, niet onafhankelijk of geïsoleerd van anderen, maar een gevoel van zelfsturing binnen een groep. Vaak verwarren wij autonomie met zelfstandigheid en ‘het wel alleen kunnen’. 

Na deze bijeenkomst herken je situaties waarin jouw gedrag de autonomie van jouw team bevordert en belemmert. Autonomie gaat over keuzevrijheid én keuzeverantwoordelijkheid, je oefent met effectieve interventies waarmee je beiden binnen jouw team kunt vergroten. Je leert nieuwe vaardigheden om in een hybride werksituatie toe te passen.

Bijeenkomst 2: Groei en ontwikkeling bevorderen in hybride teams

Groei is het ervaren van meesterschap en ontwikkeling. Als mensen willen we ons effectief en capabel voelen. Er zijn verschillende manieren waarop we ontwikkelen. Door scholing; overdracht van kennis en ontwikkeling van kwaliteiten en vaardigheden.

Na deze bijeenkomst weet je welke mogelijkheden het beste passen om jouw medewerkers optimaal te laten groeien in een hybride werkomgeving. Je leert welke interventies ontwikkeling en groei bevorderen. En je bent in staat om de leervormen zo in te richten dat er een optimaal leerresultaat behaald wordt in een hybride omgeving.

Bijeenkomst 3: Teamdialoog voeren en betrokkenheid vergroten in een hybride omgeving

Mensen zijn kuddedieren die zich verbonden willen voelen met een groep. We hebben de behoefte om verbinding te ervaren en erbij te horen. Werkrelaties hebben te lijden gehad onder het werken op afstand.

Na deze bijeenkomst weet je wat jij als leider kunt doen om de verbondenheid binnen jouw hybride team te vergroten. Je hebt vaardigheden ontwikkeld die je daarbij helpen. Je deinst er niet voor terug om met je team in gesprek te gaan over de soms tegenstrijdige belangen van het individu en het team. Je neemt beslissingen en maakt afspraken met je team. Zet je het belang van het individu of dat van de groep centraal?

Inhoud van het programma

  • Bijeenkomst 1: Autonomie bevorderend leiderschap in een hybride omgeving.
  • Bijeenkomst 2: Groei en ontwikkeling bevorderen in hybride teams.
  • Bijeenkomst 3: Teamdialoog voeren en betrokkenheid vergroten in een hybride omgeving.

Doelgroep

Dit programma is voor leidinggevenden die in een hybride omgeving krachtiger in hun rol willen staan en meer uit hun team willen halen.

Studiebelasting

Buiten de bijeenkomsten maak je ter voorbereiding een aantal opdrachten. De opdrachten sluiten nauw aan bij jouw dagelijkse praktijk.

Investering en doorlooptijd

Het programma bestaat uit drie bijeenkomsten van een dagdeel

  • De investering voor het totale programma is € 1950,-* exclusief BTW, inclusief arrangementskosten.
  • De bijeenkomsten zijn in Loosdrecht (Midden-Nederland)
  • Dit programma is ook op maat te verzorgen voor je organisatie.

Het Leiderschap Ontwikkelhuis werkt alleen met trainers en experts die jouw dagelijkse praktijk écht begrijpen. Bij ons ga je zelf aan de slag. Kennis, inzichten en vooral ook ervaring zijn de pijlers van al onze programma's. 

 * minimum aantal deelnemers: 6

 

Dit alles vraagt om een nieuwe persoonlijke stijl, die past bij jouw praktijk.

Jij bent aan zet.

-

Coaching voor leidinggevenden

Leiderschap Ontwikkelhuis-coaches hebben een flinke dosis kennis en ervaring als coach, ook kennen ze als geen ander jouw rol als leidinggevende. In een een-op-een coachtraject van het Leiderschap Ontwikkelhuis vind je de antwoorden die je zoekt. Daarnaast krijg je praktische tools om vol vertrouwen je rol te pakken.

Bekijk training

Leiderschap voor Leidinggevenden

Jij voelt het: uit dit team is meer te halen. En nee, de oplossing is niet dat jij dan harder moet gaan werken. Dit programma is specifiek voor leidinggevenden die krachtiger in hun rol willen staan. Die willen leiden met (nog meer) impact.

Bekijk training